Waanrode

Home

WAANRODE: Elfde STREEKPRODUCTEN- KERST- MARKT

---------------------------------------------------------------------------------------------

Op zondag 26 november organiseert de Culturele Dorpsraad van Waanrode, in samenwerking met Straffe Streek, van 13u30 tot 18u IN zaal Bergendal (Grote Vreunte) zijn elfde Streekproducten-kerst-markt.

De Culturele Dorpsraad van Waanode nodigt, als streekproducent van de rozenlikeur ‘Waanrode’, samen met collega’s-producenten van streekproducten uit Vlaams-Brabant, iedereen van harte uit op deze Streekproducten-kerstmarkt, die u kennis wil doen maken met streekproducten uit Vlaams-Brabant via allerlei (gratis) proevertjes en u reeds in de kerstsfeer wil brengen. Deze markt biedt de kans originele streek- en andere producten aan te kopen voor de komende kerst- en nieuwjaarsdagen.

Tijdens deze Kerstmarkt zal Sinterklaas ook alvast van de partij zijn en een bezoek brengen aan de aanwezige kinderen.

De inkom is gratis en iedereen is van harte welkom. Alle bezoekers kunnen, bij het binnenkomen, deelnemen aan een ‘Rad van Fortuin’ dat meer dan 400 prijzen voorziet. Ook worden onder de aanwezigen om het uur waardevolle prijzen verloot.

Dit event wordt georganiseerd met de financiële steun van Straffe Streek.

Info: e-mail: dorpsraad.waanrode@scarlet.be – 0495 32 87 30

 

 Straffe streek streekproducten

  krans

 HUK6093web HUK6110webCDW kerst01 

        

KERSTCONCERT op 16 december 2023

--------------------------------------------------------

Als afsluiter van het werkjaar 2023 vindt op zaterdag 16 december om 19 uur het achtste Kerstconcert plaats in de kerk, met allerlei Vlaamse  en andere kerstliederen en een fantastisch en oogverblindend lichtspektakel, totaal anders dan in de vorige edities. Het wordt weer een prachtig en uniek gebeuren. Daarvoor hebben reeds o.a. de zangers en zangeressen Sanne en Jeroen, Lieve Ké, Ann Jordens en Jan Geenen, Michel en Kevin Jordens toegezegd. Michel en Kevin Jordens nemen daarbij ook de totale organisatie van het gebeuren op zich. Bruno Wouters staat in voor de verlichting en de klank van het gebeuren. Hou deze avond alvast vrij want het wordt opnieuw weer mooi en de moeite waard om er aanwezig te zijn.

Kerstconcert1 Kerstconcert2 Kerstconcert HUK4495 002

IDEALE GESCHENK VOOR KERST- en NIEUWJAAR

--------------------------------------------------------

Op zoek naar een ideaal geschenk voor de komende kerst-, eindejaars-  en nieuwjaarsdagen? De Culturele Dorpsraad heeft een antwoord en kan je helpen met de ROZENLIKEUR ‘WAANRODE’. Deze is (het jaar rond) te verkrijgen bij de bestuurders van de Culturele Dorpsraad en in de Hoevewinkel langs de Oude Tiensestraat. Daar kan je de fles ook laten mee verpakken in een fruit- of groentekorf als geschenk. 

Rozenlikeur Waanrode is ook te verkrijgen aan kortingsprijs tijdens de Streekproducten-kerst-markt van 26 november, waar bij aankoop nog een extra-verrassing wacht. Alsook op donderdag 21 december kan men hiervoor terecht tussen 14u en 16u in het afhaalpunt van de Buurderij in ‘Den Hof’ op de Halensebaan in Waanrode

INZAMELACTIE SPEELGOED

-----------------------------------------

Na het grote succes van de inzameling van boekentassen, brooddozen enz. op het einde van het schooljaar in juni, wenst de Culturele Dorpsraad Waanrode vzw opnieuw een inzameling te organiseren ten voordele van minderbegoede kinderen uit de gemeente.

Nu van speelgoed e.a. materialen (schoolgerief, boeken…) en dit ter gelegenheid van de periode van Sinterklaas om af te geven als kerst- of nieuwjaarsgeschenk. Via het OCMW van Kortenaken zal de bedeling van de ingezamelde goederen aan de  betreffende doelgroep worden bezorgd.

Iedereen kan speelgoed e.a. materialen inleveren

-ter gelegenheid van de Streekproducten-kerst-markt in Bergendal op zondag 26 november (in stand van Culturele Dorpsraad)

-in het portaal van de kerk van maandag 27 november tot en met dinsdag 5 december, telkens van 13u30 tot 18u, uitgezonderd op zondag 3 december. Hier kan men ongestoord en in alle anonimiteit de bijdrage deponeren.

Alvast bij voorbaat dank aan allen die op een of andere wijze aan deze inzamelactie willen meewerken. Op sinterklaasdag zullen de goederen, in aanwezigheid van Sinterklaas, worden geschonken aan het OCMW.

MAANDBLAD 'DE TUINHIER'

-----------------------------------------

‘De Tuinhier’ is een interessant en kwaliteitsvol maandblad, dat handelt over het reilen en zeilen van de tuin. Zowel de groenten-, de fruit- als de bloementuin. Met zorgvuldig gekozen beeldmateriaal (in kleur), een fris-

se lay-out en een bijhorende lidkaart, die u op vele plaatsen kortingen geeft en dus nog geld opbrengt. Ook is er een rubriek voor bloemen-schikkers en eentje voor kinderen.

De kostprijs voor dit tijdschrift bedraagt slechts 24 euro voor 11 nummers. Dit is een kortingsprijs (van 5 euro), voor wie een abonnement op dit tijdschrift neemt via de Culturele Dorpsraad.

Wie een abonnement wenst op dit interessante tijdschrift, kan dit bestellen bij de voorzitter (Oude Diestsestraat 2 – 0495 32 87 30) of een van de bestuurders van de Culturele Dorpsraad of via overschrijving van 24 euro op het banknummer BE97 7344 0313 6049 van Culturele Dorpsraad Waanrode, met vermelding ‘abonnement Tuinhier’.

Abonnees van 2023 worden persoonlijk uitgenodigd tot herabonnering.

Zeer warm aanbevolen aan alle tuin-, bloemen- en plantenliefhebbers!

WAANRODE OPNIEUW NAAR POLEN in 2024

--------------------------------------------------------------------

Sinds 1987 is Waanrode verbroederd met het Poolse koor Echo uit Bielsko-Biala. Verschillende keren was dit koor al op bezoek in Waanrode en de Waanrodense gastgezinnen en vrienden gingen zelf ook reeds meerdere keren op tegenbezoek in Polen.

De eerste Polenreis vond plaats in april 1989. Precies 35 jaar geleden. Het was toen nog de tijd van het IJzeren Gordijn en het communistische regime. Een tijd zonder gsm en computer. Geen telefoonverbinding en slechte wegen. Het was een hele ervaring. Maar de tijd heeft geen vat gehad op de vriendschap, die er bestaat tussen het koor Echo en 'de vrienden uit Waanrode en omstreken'.

35 jaar: is ook een jubileum, dat we willen vieren en daarom wil de Culturele Dorpsraad in 2024 opnieuw een (negende) reis naar Zuid-Polen  organiseren nl. van donderdag 4 tot en met vrijdag 12 april 2024.

We voorzien een bus van 50 personen. Al wie mee wil (jong of oud, en ook mensen van buiten Waanrode), kan mee. Snel inschrijven is wel de boodschap want het aantal plaatsen in de bus is dus ‘beperkt’ en de inschrij­vingsprijs wordt zo laag mogelijk gehouden.

1. REISPROGRAMMA

Op donderdag 4 april vertrekken we ’s morgens en reizen we via Keulen, Dortmund, Hannover, de voormalige grensovergang BRD-DDR door tot voorbij de Poolse grens, waar in Zlotoryia de eerste nacht wordt doorgebracht.

De dag nadien zetten we de reis verder, via een bezoek aan een zeer oud vredeskerkje in Jawor en de bekende bedevaartsplaats Czestochowa, richting Bielsko-Biala, waar we in de vooravond toekomen.

In Bielsko verblijven we in het prachtig gerestaureerde hotel Szyndzielnia, dat gekomen is op de plaats van hotel Ziad, waar Waanrode in 1989 voor het eerst te gast was.

Tijdens het verblijf in Bielsko-Biala voorzien we de volgende dagen alvast bezoeken aan de historische kunststad Krakau met o.a. zijn prachtige kathedraal, kasteel en markthallen. Ook de Olympische winterstad Zakopane of de Tatrasomgeving ervan, de concentratiekampen van Auschwitz-Birkenau, de zoutmijnen van Wieliczka, Wadowice, de geboorteplaats van de voormalige paus Johannes-Paulus II, en andere plaatsen staan op het programma. Uiteraard zal er ook ruimte zijn voor een ontmoeting met de Echo-koorleden om hen te feliciteren met hun 100-jarig bestaan in 2020.

Op woensdag 10 april wordt de terugkeer naar Waanrode aangevat en rijden we naar Berlijn. Daar worden de 2 laatste nachten doorgebracht. Op donderdag 11 april bezoeken we Berlijn, de Duitse hoofdstad. Op vrijdagavond 12 april is de thuiskomst in Waanrode voorzien.

We voorzien alleszins een prachtig, veelzijdig en goedgevuld programma met daarbij ook nog een aantal verrassingen, die we nu nog niet mogen of willen verklappen...

Wie vroeger reeds meeging, zal ook kunnen vaststellen dat Polen sinds de laatste jaren enorm is veranderd en op toeristisch gebied heel wat te bieden heeft.

2. DE DEELNEMINGSPRIJS

De prijs voor deze reis is vastgesteld op (slechts) 1175 euro. Voor een eenpersoonskamer betaalt men een supplement van 175 euro.

In deze prijs zijn begrepen:

-de autobusreis in luxe-car met bar, tv, toilet enz.

-alle verblijven en maaltijden in de hotels

-alle uitstappen in Polen en Berlijn en maaltijden + 1 drank tijdens deze uitstappen

-de toegangsprijzen en gidskosten voor de bezienswaardigheden

-de begeleiding tijdens de ganse reis door onze tweetalige gids Witold.

Persoonlijke uitgaven (vb. aankoop van geschenken, verteer enz.) zijn natuurlijk niet in de reissom begrepen.

Na de reis wordt, zoals in het verleden, een juiste afrekening worden gemaakt. Een mogelijk batig saldo zal worden terugbetaald aan de deelnemers. Alles is afhankelijk van de wisselkoers van de Poolse zloty.

3. HOE INSCHRIJVEN?

Hebt u interesse? Vraag dan een inschrijvingsformulier aan met de nodige info i.v.m. de betaling van de reiskosten. Wacht echter niet te lang om te beslissen, gelet op het (beperkte) aantal plaatsen. Annulatie van de reis is kosteloos mogelijk tot februari. Daarna zorgt men best voor een vervanger.

Voor meer info of inschrijving: dorpsraad.waanrode@scarlet.be

of tel. 0495 32 87 30.

4. INFORMATIEVERGADERING

In maart vindt er een informatieavond plaats voor alle deelnemers. Daar worden dan de nodige afspraken gemaakt en de laatste informatie verschaft.

Vacature: Gezocht M/V met een hart voor Waanrode

--------------------------------------------------------------------------

De Culturele Dorpsraad Waanrode vzw bestaat in 2025 50 jaar. Jawel, u leest het goed ‘’50 jaar’’.

In al die tijd zijn we voortrekker geweest van talloze evenementen en activiteiten. Denk maar aan de Bloemenfeesten en Kerk in de Bloemen, vele vieringen van en in het dorp, de uitgave van verschillende boeken en dit tijdschrift ‘de Torendraaier’, de jaarlijkse kerstmarkt en kerstshow.

Te veel om zo maar even op te noemen.

Wil jij mee in 2024 en 2025 de schouders helpen zetten in de viering van het 50-jarig bestaan?

Wil jij mee de toekomst van ons dorp op cultureel vlak garanderen?

Wil jij mee het culturele leven in ons dorp bepalen?

Heb jij een passie voor het verenigen van mensen?

Hou jij van ons dorp Waanrode?

Dan ben jij de juiste persoon voor een plaats als gecoöpteerd lid in de Algemene Vergadering van de Culturele Dorpsraad en misschien ook wel in de raad van bestuur vanaf 2025!

Maak je dan kenbaar voor 1 januari 2024 want we hebben je nodig!

Meer info of kandideren kan via dorpsraad.waanrode@scarlet.be of 0495 32 87 30.

NIEUW: WHATSAPP-GROEP ‘WAANRODE in NOOD’ (WiN)

---------------------------------------------------------

SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN!

Op initiatief van de Culturele Dorpsraad Waanrode vzw wordt, met de steun van Politie Hageland, een nieuwe Whatsapp-groep ‘Waanrode in Nood’, afgekort in WiN, opgericht en door deze in de toekomst ook beheerd.

Deze whatsapp-groep staat enkel open voor inwoners van Waanrode.

Deelnemers aan deze groep verbinden er zich toe zich te houden aan de volgende afspraken:

-de whatsapp-groep wordt enkel gebruikt voor noodgevallen, waarbij er hinder is in het verkeer en men best een alternatieve wegroute zoekt. Deze noodgevallen kunnen zijn:

      -wateroverlast op straat

      -stormschade (vb. boom op straat)

      -verkeersongeluk

      -brand

      -loshangende stroomkabel op weg

      -loslopende dier(en)

      -beschadigd wegdek (vb. door hitte)

-de whatsapp-groep wordt niet gebruik voor melding van activiteiten, reclameboodschappen, verloren huisdieren of voorwerpen, politiecontroles

-vereiste bij melding van noodgeval in Whatsappgroep: eerst de hulpdiensten (112 of 100 of 101: politie) verwittigen alvorens de boodschap wordt gepost in de whatsappgroep

-bij melding in whatsappgroep: duidelijk locatie (straat) vermelden + ‘hulpdiensten zijn verwittigd’

-bij vaststelling dat noodsituatie is opgeheven kan hiervan ook melding worden gemaakt via een nieuw bericht (hoeft niet door dezelfde persoon te gebeuren)

-er worden geen commentaarmeldingen gepost m.a.w. in de praktijk wordt gestreefd naar 1 melding bij (begin van) noodsituatie en 1 afmelding van de noodsituatie.

-wie zich inschrijft voor deze Whatsappgroep geeft hiervoor omwille van de GPDR-wetgeving zijn naam, adres en gsm-nummer op. Deze gegevens worden door de Culturele Dorpsraad Waanrode vzw enkel bewaard voor het doeleinde van de Whatsappgroep.

-Inschrijven kan men via onderstaande strook te mailen naar dorpsraad.waanrode@scarlet.be of binnen te leveren bij:

Jan Vander Velpen, voorzitter, Oude Diestsestraat 2

Rik Tombeur, ondervoorzitter, Boterbergstraat 29

Dani Haesevoets, secretaris, Eindesstraat 17

Danny Huygens, penningmeester, Molenstraat 10

-Ten allen tijde kan men zich uitschrijven via een mailbericht naar dorpsraad.waanrode@scarlet.be

Inschrijving Whatsappgroep ‘Waanrode in Nood’

Naam en voornaam: ………………………………………………………………….

Adres: ………………………………………………………………

3473 Waanrode

wenst deel te nemen aan de Whatsappgroep ‘Waanrode in Nood’ (WiN) en heeft kennis genomen van de afspraken hieromtrent.

Mijn gsm-nummer is ………………………………………….

Datum + handtekening: ………………………………………

 

CULTURELE DORPSRAAD stelt te koop

---------------------------------------------------------

Het bestuur van de Culturele Dorpsraad heeft beslist volgende elektriciteitswaren te verkopen aan de volgende vastgestelde prijzen:

- 1 Bedrijfsverdeelkast : ingang 63 A met schraag; met 5 stopcontacten -  380 V - 32 A, 4 stopcontacten 380 V – 16 A en 3 stopcontacten 220 V (blauw – aansluiting met adapter voor gewone aansluiting):    500 €

- 2 Verdeelkasten : ingang 32 A - 380 V met 12 stopcontacten 220 V en 1 stopcontact 380 V – 32 A      250 €/stuk

- Elektriciteitskabels:

- 32 m lengte – 380 V – 32 A 130 €

- 11 m lengte – 380 V – 32 A   60 €

- 14 m lengte – 380 V – 32 A   70 €

- 10 m lengte – 380 V – 16 A   30

- 4 halogeenlampen 1000 W – met lamp 5€/stuk

- 11 halogeenlampen 500 W  - met lamp 2€/stuk

- Verlichtingskabels

1      -  9,60m met 3 fittingen (choquets)      20 €

2      -  8m   zonder  fittingen                       12 €

3      – 10m zonder  fittingen                       15 €

4      – 10m zonder  fittingen                       15 €

5      -  20m  met 12 fittingen (choquets)    40 €

6      -  15m met 18 fittingen (choquets)     40 €

7      -  19m met 35 fittingen (choquets)     80 €

- 3 stekkers 380/415 V – 63A             15 €/stuk

- 1 stekker 240/415 V – 16A                 8 €

- 1 stekker opbouw 240/415 – 32A      9 €

- 1 stopcontact 400 V - 32A – 3-polig   5 €

Ook volgende plastiekmaterialen worden te koop aangeboden aan de volgende vastgestelde prijzen:

- 100 plastieken vorken:  2 €

- 350 plastieken messen: 2 €/100

- 870 grote plastieken borden: 4 €/100

Wie interesse heeft in één van deze aanbiedingen, neemt best snel contact met voorzitter Jan Vander Velpen (0495 32 87 30).

Rozenlikeur in nieuw kleedje

----------------------------------------

Al enkele jaren verkoopt de Culturele Dorpsraad de ‘rozenlikeur van Waanrode’. Een lekkere drank in langwerpig-kunstige flesjes van 50 cl en 20 cl. Sinds dit jaar is het flesje van 20 cl veranderd: het is voortaan een mooie kubusvormige fles, maar de inhoud blijft even lekker als vroeger. De rozenlikeur is te verkrijgen aan resp. 15 en 10 euro bij de bestuursleden van de Culturele Dorpsraad en in de Hoevewinkel langs de Oude Tiensestraat. Daar kan je de fles ook laten mee verpakken in een fruit- of groentekorf als geschenk. 

MAANDBLAD 'DE TUINHIER'

-----------------------------------------

‘De Tuinhier’ (vroeger 'De Volkstuin') is een interessant en kwaliteitsvol maandblad, dat handelt over het reilen en zeilen van de tuin. Zowel de groenten-, de fruit- als de bloementuin. Met zorgvuldig gekozen beeldmateriaal (in kleur), een frisse lay-out en een bijhorende lidkaart, die u op vele plaatsen kortingen geeft en dus nog geld opbrengt. Ook is er een rubriek voor bloemenschikkers en eentje voor de kinderen.

De kostprijs voor dit tijdschrift bedraagt slechts 19 euro voor 11 nummers. Dit is een kortingsprijs, voor wie een abonnement op dit tijdschrift neemt via de Culturele Dorpsraad.

Wie een abonnement wenst op dit interessante tijdschrift, kan dit bestellen bij de voorzitter (Oude Diestsestraat 2 – 0495 32 87 30) of via overschrijving van 19 euro op het banknummer BE97 7344 0313 6049 van Culturele Dorpsraad Waanrode, met vermelding ‘abonnement Tuinhier’.

Zeer warm aanbevolen aan alle tuin-, bloemen- en plantenliefhebbers!