Waanrode

Tijdscapsule

Tijdscapsule 2014 - 2089

 

Op 11 juli 2014 werd aan het Torendraaiersbeeld een tijdscapsule, gevuld met heel wat gegevens over Waanrode, geplaatst. Deze tijdscapsule mag pas over 75 jaar geopend worden op 11 juli. Een begeleidende brief maakt alles duidelijk aan de inwoners van Waanrode in 2089, wanneer het dorp 950 jaar bestaat.

De plechtigheid werd opgeluisterd door de fanfare Help en Vooruit en de Okra-dansgroep, in aanwezigheid van burgemeester André Alles, de schepenen Paul Francen en Eddy Marcoen, gemeenteraadsvoorzitter Patrick Vandijck en de gemeenteraadsleden Arthur Maris en Michel Vander Velpen, verschillende afgevaardigden van verenigingen en een aantal belangstellende inwoners.

In zijn gelegenheidstoespraak had burgemeester André Alles het over het huidige België, de welvaartstaat, de moeilijke toekomst voor het land en de toestand van en in de gemeente Kortenaken. Dit alles netjes geformuleerd en gericht in een brief aan de inwoners van Waanrode anno 2089. 

Jan Vander Velpen, voorzitter van de Culturele Dorpsraad, las de begeleidende brief van de Culturele Dorpsraad aan de inwoners van Waanrode 2089 voor, terwijl alle attributen aangebracht werden en door ondervoorzitter Rik Tombeur vakkundig in de tijdscapsule werden gedeponeerd: van boeken over Waanrode tot de rozenlikeur Waanrode en het bier 875 Waanrode.

De integrale tekst van de begeleidende brief, die samen met de brief van het gemeentebestuur en de Waanroodse attributen in de tijdscapsule werd gelegd, kan men nalezen in het boek ‘Waanrode – 875 jaar onder loep – Was da?.

De tijdscapsule werd door bestuurder Benny Wouters vakkundig dichtgemaakt met drie deksels en een gedenksteen. Deze gedenkplaat bevat tegelijkertijd een verwijzing naar deze dag en een uitnodiging om op 11 juli 2089 – binnen 75 jaar – bij de viering van 950 jaar Waanrode deze opnieuw te openen.

We hopen dat de jonge kinderen van vandaag dan als tachtigers aanwezig zullen zijn en dan oude herinneringen van destijds zullen boven halen. Zij worden alvast uitgenodigd om in de tussentijd de bewakers te zijn van de tijdscapsule en de doelstellingen ervan.