Waanrode

Home

Hier binnenkort

van 1 april tot 6 juli grote zoektocht ‘(Ver-)Ken Waanrode’. Een gratis wedstrijd met een prijs voor elke deelnemer.
Reglement en wedstrijdvragen vind je op deze website vanaf 1 juli.

 

GASTON VANDELOOK
nieuwe 'Ereburger van Waanrode'

Tijdens de Algemene Vergadering van de Culturele Dorpsraad vzw Waanrode werd in een geheime stemming de titel van ‘Ereburger van Waanrode’ toegekend aan Gaston Vandelook.

Sinds 1 februari 2016 is Gaston Vandelook 65 jaar koster-orgelist in de kerk van Waanrode. Sinds drie jaar is dit een record. Het vorige record stond op naam van Philip Vander Velpen, die op 21 januari 1890 stierf. Hij was toen 62 jaar koster.

Gaston Vandelook Is geboren op 20 november 1931 te Molenbeek-Wersbeek als jongste zoon van Marcel en Bertha Willems, die zich in februari 1941 met hun hele gezin in Waanrode kwamen vestigen. Gaston werd tijdens de oorlogsjaren misdienaar en als jongeling door pastoor Ceulemans aangemaand muziek te leren, bij voorkeur orgel. Vanaf 1948 ging hij dan ook in Webbekom bij Henri Wouters in de leer. Deze was koster-orgelist in de St.-Sulpitiuskerk van Diest. Tweemaal per week trok hij er met de fiets naartoe. Drie jaar later mocht hij zelf het orgel bespelen in Waanrode. Op 1 februari 1951 volgde hij koster-orgelist Denis Vandepoel op, die op 20 november 1950 overleed.

In 1953 legde hij het examen van orgelist af te Mechelen en behaalde hij het getuigschrift van orgelist. In 1955 huwde hij Gilberte Paulus uit Kortenaken. Uit hun huwelijk sproten twee kinderen. Om den brode ging Gaston als arbeider aan de slag o.a. 10 jaar lang in een fruitbedrijf in de buurt en 17 jaar in het St.-Rafaëlziekenhuis te Leuven.

De Raad van bestuur droeg hem voor als kandidaat voor de titel van Ereburger van Waanrode.

65 jaar bespeelt hij niet alleen het orgel maar is hij ook de bezielende figuur van het zangkoor. Zijn kosterschap houdt veel meer in dan orgelist zijn. Als koster is hij diegene die alles klaar zet in de kerk gaande van de verwarming tot het vervangen van doeken enz. In zijn kosterschap werd en wordt hij steeds gesteund en vergezeld door zijn echtgenote Gilberte. Beiden kennen het kerkgebouw door en door. Doorheen 65 jaar kosterschap heeft hij ook vele veranderingen en aanpassingen in de kerk en in de liturgie meegemaakt. Maar vooral is er bewondering voor zijn doorzetting om datgene wat hij in 1951 is begonnen steeds verder te doen met een onbaatzuchtige inzet.

Hiervoor kreeg hij reeds in 1990 (toen hij bijna 40 jaar koster was) de driejaarlijkse ‘Trofee van Verdienste’.

Vorig jaar ontving hij namens de Vlaamse minister van cultuur Sven Gatz het ereteken Pro Musica omwille van 65 jaar lid van het Zangkoor en de Medaille van Verdienste omwille van zijn lidmaatschap van de Algemene Vergadering van de Culturele Dorpsraad sinds 1984. In al die jaren is hij slechts 2x afwezig geweest op deze vergaderingen.

Gaston is dit jaar ook 70 jaar onafgebroken muzikant van de Kon. Fanfare ‘Deugd en Vreugd’. Van deze vereniging was hij gedurende 36 jaar nl. van 1964 tot september 2000 bestuurslid en schatbewaarder van 1964 tot einde 1995.

Omwille van deze uitzonderlijke muzikale verdiensten en inzet in de kerk en het verenigingsleven in ons dorp werd de titel van ‘Ereburger van Waanrode’ terecht unaniem toegekend aan Gaston Vandelook.

We wensen Gaston van ganser harte proficiat en nog vele jaren!

 

Nu reeds noteren:

- zoekwedstrijd ‘(Ver-)Ken Waanrode’ van 1/04 tot 6/07 met prijsuitreiking op 8/07

- ‘Vlaanderen Feest’-activiteit op 8/07 met uitreiking titel ‘Ereburger van Waanrode’ aan Gaston Vandelook

- 4 november: infoavond i.v.m. ‘Waanrode en omstreken in de WO-en’

- 4 december: organisatie van Streekproducten-Kerst-markt met bezoek van Sinterklaas voor de kinderen en met kunsttentoonstelling van ‘kunstenaars van eigen bodem’ (groot Kortenaken)

- 18 december: organisatie kerstconcert in de kerk

- Polenreis tijdens Paasvakantie 2017 (1 tot 9 of 10/04)

Meer info volgt ten gepaste tijde op deze website of kan bekomen worden via dorpsraad.waanrode@scarlet.be